© Rootsville.eu

Chris Bergson Band (US)
tiltle: Comforts of Home
music: Blues
release: september 13, 2024
label: Continental Blue Heaven
distribution: CRS
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Chris Bergson

© Rootsville 2024


De mensen met wie we leven en werken zijn vaak onze grootste zegeningen. Op zijn nieuwste plaat, Comforts of Home, viert singer/songwriter/gitarist Chris Bergson familie, zowel biologisch als gekozen. Chris Bergson is een internationaal geprezen Amerikaanse gitarist, zanger en songwriter. Chris Bergson speelt het soort gitaar waarop je een huis kunt bouwen.

Bergsons "uitverkoren" familie is de uitgebreide muzikale familie waar hij de afgelopen 20 jaar deel van uitmaakte, de band die MOJO Magazine heeft beschreven als "gut-busting, horn bedekte NY blues." Comforts of Home legt de Chris Bergson Band vast in zijn nieuwe line-up met Moses Patrou op keyboards/vocals, vaste bassist Matt Clohesy, groovemaster drummer Diego Voglino en Jay Collins die de hoorns bespeelt en arrangeert. Live opgenomen in Brooklyn's Grand Street Recording, werden de meeste van Bergsons vocalen en vlammende gitaar in complete live takes gedaan.

De 12 nummers op de plaat zijn geschreven door Bergson en zijn partner Kate Ross, met assistentie op een paar nummers van soulzanger Ellis Hooks, die gast is op drie nummers. Het is een intens persoonlijke reeks nummers die ook enkele van de uitdagingen beschrijven die familie kan vormen. Van de zoetheid van "Chloe's Song", geschreven voor zijn babydochter (nu een tiener die met Bergson zingt op het nummer) tot "Feelin' Good Today", het eerste album van de Chris Bergson Band sinds 2017 zucht en sist, ter gelegenheid van de 20e verjaardag van de oprichting van de band. De Chris Bergson Band speelde hun eerste show in juni 2004 op de Big Apple Barbecue Block Party in Madison Square Park, NYC met Jay Collins op tenorsax en Moses Patrou op drums, die beiden ook op het nieuwe album spelen.

Een opvallend nummer is "You Lied", de eerste single van het album, met de legendarische drummer Bernard Purdie, pianist Dave Keyes en bassist Matt Clohesy. De live-in-de-studio track bevat een funky New Orleans groove, de perfecte aanvulling op Bergsons vurige gitaar en gruizige mix van New York blues en soul. Purdie zei over de sessie: "Het was dynamiet! Ik was opgewonden. Het gebeurt niet altijd, maar als het gebeurt, dan gebeurt het."

Bergson hoorde en ontmoette zanger Ellis Hooks voor het eerst toen de twee artiesten een rekening deelden in Joe's Pub. Jim Hynes van Glide Magazine heeft opgemerkt dat "Bergson en Hooks een moderne blues-geïnfuseerde Sam en Dave zijn geworden." "Laid Up (With My Bad Leg in Lenox)", een ander funky nummer medegeschreven door Bergson en Hooks met de blazers gearrangeerd door Jay Collins en Dave Keyes op piano, "geeft je het gevoel dat je op een van Levon Helms Midnight Rambles in Woodstock bent," zei Ross.

Pianist Dave Keyes ("You Lied" & "Laid Up") werkte samen met Bergson met de overleden grote Hubert Sumlin, een van Bergsons grootste bluesgitaarinvloeden. Keyes en Bergson spelen al ongeveer 15 jaar samen en gaan in oktober 2024 samen op tournee door Europa.

Trompettist Reggie Pittman, een langdurig lid van Allman Brothers drummer Jaimoe's Jasssz Band, en tenorsaxofonist Michael Blake, een oorspronkelijk lid van John Lurie's Lounge Lizards die ook heeft samengewerkt met de overleden geweldige B3 organist Dr. Lonnie Smith, dragen bij aan het rijke geluid van het album. De funky stijl van Dr. Smith inspireerde het instrumentale boogaloo-nummer "Moses Supposes" van het album.

De Brooklynse grootmacht Alexis P. Suter voegt gospel-geïnspireerde vocalen toe aan "Retribution". Bergson werkte de groove en de bas- en gitaarpartijen uit met vaste bassist, vriend en buurman Clohesy. Suter en Bergson ontmoetten elkaar in de herfst van 2006 toen zij het voorprogramma deed voor Levon Helm bij zijn beroemde Midnight Ramble-concerten in Woodstock, NY en Bergson inviel voor Levons band op gitaar. Ze zouden uiteindelijk samen opnemen op Alexis P. Suter and the Ministers of Sound's 2017-release Live at Briggs Farm, samen met Keyes en Vicki Bell, die achtergrondzang levert op "Retribution". Suter en Bell toerden onlangs met Bergson en speelden op festivals in Frankrijk.

Bergson heeft net zijn derde jaar als universitair hoofddocent gitaar afgerond aan het Berklee College of Music, waar hij privéles geeft in gitaar, slidegitaar en songwriting. Bergson heeft een sponsorovereenkomst getekend met D'Addario Strings via hun partnerschap met Berklee. Het mooie laatste nummer van het album, "Epilogue (Cycle 3 Descending), werd geïnspireerd door een van de cycli van drieklanken die gevorderde gitaarhoofden aan het Berklee moeten uitvoeren als onderdeel van hun eindexamen. "Ik begon hier en daar wat notities toe te voegen aan de bestaande cyclus en dit stuk was geboren," zei Bergson. "Het is bedoeld om een ​​lappendeken van herinneringen uit een album met vervaagde familiefoto's over te brengen."


tracks:

01. Feelin’ Good Today 04:14
02. Retribution 04:09
03. Comforts of Home 05:22
04. You Lied 04:38
05. Delussions Of Night 06:02
06. Laid Up 05:28
07. Sometimes It’s You 04:19
08. Think About It Twice 03:47
09. Uptown Side 04:38
10. Chloe’s Song 04:01
11. Moses Supposes 03:43
12. Epilogue 02:02